Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rolády.

Kokosová roláda

těsto: 3 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce krystalového cukru, 1 lžička prášku do pečiva
krém: 1 sáček vanilkového pudinku, 3-4 lžíce krystalového cukru, 300 ml mléka, 2 lžíce kokosu, 120 g másla
dále: pikantní marmeláda, kokos na obalení
kokosova-rolada.jpg

Postup

Celá vejce s cukrem ušleháme do pěny. Vařečkou zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto rozetřeme na plech (30x40 cm) vyložený papírem na pečení a upečeme (180°C, 10 minut).

Upečený plát ihned stáhneme i s papírem z plechu, položíme na utěrku a s papírem i utěrkou srolujeme a necháme vychladnout.

Z mléka, kokosu, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Necháme vychladnout a do vlažného všleháme 120 g změklého másla.

Vychladlý piškotový plát rozmotáme, potřeme tenkou vrstvou marmelády, krémem (část si necháme na potření vnějšku rolády) a srolujeme. Uložíme do ledničky.

Až roláda ztuhne, potřeme povrch zbytkem krému a obalíme v kokosu. Znovu dáme vychladit a až potom nakrájíme.

Nadýchaná roláda

6 vajec, 14 dkg krupicového cukru, 8 dkg hladké mouky

Cukr a bílky ušleháme v hustou pěnu. Potom po jednom  přidáváme žloutky a šleháme každý žloutek tak asi půl minutky a nakonec vešleháme 8 dkg hladké mouky.

nadychana-rolada.jpg

Na plech položíme pečící papír, vymastíme rozpuštěným sádlem a rozestřeme stejnoměrně těsto. Ve vyhřáté troubě na 180°C upečeme (asi 7-10 minut) dorůžova. Po upečení z plechu stáhneme pečící papír s upečeným korpusem a necháme vychladnout. Vychladlý plát potřeme buď džemem, šlehačkou ušlehanou se ztužovaček nebo máslovým krémem. Potom stáčíme delší stranu do rolády a odděláváme papír. Stočenou roládu můžeme polít čokoládou, různými polevami nebo nazdobit máslovým krémem či jen pocukrovat.

Rychlá roláda stáčená za studena

6 vajec, 14 dkg krupicového cukru, 8 dkg hladké mouky

 Cukr a bílky ušleháme v hustou pěnu. Potom po 1 přidáváme žloutky a šleháme

rolada-stocena-za-studena.jpg

 každý žloutek tak asi půl minutky a nakonec vešleháme 8 dkg hladké mouky. Na plech položíme pečící papír, vymastíme rozpuštěným sádlem a rozestřeme stejnoměrně těsto. Ve vyhřáté troubě na 180°C upečeme (asi 7-10 minut) dorůžova. Po upečení z plechu stáhneme pečící papír s upečeným korpusem a necháme vychladnout. Vychladlý plát potřeme buď džemem, šlehačkou ušlehanou se ztužovačem nebo máslovým krémem. Potom stáčíme delší stranu do rolády a odděláváme papír. Stočenou roládu můžeme polít čokoládou, různými polevami nebo nazdobit máslovým krémem či jen pocukrovat. 

 

Ořechová roláda s ananasovou náplní

4 žloutky, 100 g krupicového cukru, 50 g polohrubé mouky, 70 g strouhaných vlašských ořechů, 20 g solamylu, špetka soli, 4 bílky, špetka prášku do pečiva.
Náplň: 2 lžíce rybízové marmelády, vanilkový krém, kousky ananasu, půl tvarohu, vanilkový cukrorechova-rolada-s-ananasovou-naplni.jpg
Půlky vlašských ořechů na ozdobení
Vanilkový krém: 1 balíček vanilkového pudinku, 250 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru uvaříme a necháme vychladnout), 125 g másla, 125 g moučkového cukru, několik kapek vanilkového aroma

Na krém ušleháme máslo a moučkový cukr do pěny a po částech zašleháme uvařený zchladlý pudink. Přimícháme vanilkové aroma, přidáme ochucený tvaroh a kousky ananasu a lehce promícháme.Než přidáme ananas, trochu krému odložíme stranou na potření povrchu rolády a ozdobení. Můžeme dát i čokoládovou polevu.

Žloutky umícháme s krupicovým cukrem do pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a spolu s moukou, solamylem, ořechy a práškem do pečiva zamícháme do žloutkového krému. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a při 180°C pečeme asi 8 minut. Horký piškot přetáhneme i s papírem na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Po zchladnutí potřeme plát slabou vrstvou marmelády a polovinou vanilkového krému. Svineme roládu, zatočíme ji do alobalu a uložíme asi na dvě hodiny do chladničky. Po vychlazení odstraníme z rolády alobal, celý povrch potřeme dvěma třetinami odloženého krému a zbytek nastříkáme ozdobnou hvězdičkou nahoru. Roládu dozdobíme půlkami vlašských ořechů, uložíme ji do chladničky a po ztuhnutí krému nakrájíme na plátky.  

Ořechová roláda

4 čerstvá vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce teplé vody, ořechy na posypání
Krém:120 g másla, 150 g mletých ořechů, 70 v moučkového cukru.orechova-rolada.jpg

Bílky vyklepneme do šlehače nádoby, žloutky dáme zvlášť. Bílky dohusta ušleháme, přidáme cukr a žloutky s moukou. Stále šleháme. Hustou pěnu nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Ihned vložíme do dobře rozehřáté trouby a pečeme 12 minut na 180°C.Pak vyjmeme, necháme asi 1-2 minuty odpočinout, pokryjeme utěrkou a svineme. Po vychladnutí rozbalíme a potřeme krémem. Opět svineme, krémem potřeme i povrch a posypeme hrubě sekanými ořechy. Krém jsem dělala od Dr. Oetkera, přidala jsem 3 lžíce malin.

Domácí kremrole -radúza 

Toto je rozpis na jednu dávku cca 20 kousků
30 dkg hladké moukyObrazek
1 Omega (nastrouhat)
2 žloutky
cca 0,5– 1 dcl vody, nutno vyzkoušet
špetka soli
Z uvedených surovin uděláme pevnější těsto, které necháme přes noc odpočinout. Druhý den vyválíme na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájíme proužky cca 3cm široké a 20 cm dlouhé a ty navíjíme na kovové "trubičky". Před pečením potíráme rozšlehaným žloutkem. Pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem.
Hotové kremrole necháme vystydnout a poté plníme sněhem z bílků.
Sníh šleháme v hrnci, který je ponořený ve větší nádobě s vodou, kterou postupně zahříváme, aby i sníh prošel tepelnou úpravou. Na jeden bílek počítáme zhruba se 7dkg cukru krupice.
  

 Markétčina roláda 

4 vejce, 5-6 lžic polohrubé mouky, 4 lžíce cukru krupice, z bílků sníh

ObrazekVyšleháme žloutky s cukrem, přidáme mouku a opatrně vmícháme sníh. Natřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme při 180 st. asi 10-12 minut.

Hned po upečení srolujeme i s papírem, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout.

Náplň: plechovka mandarinek, 1 zakysaná smetana, 1 tvaroh, 2 vanilkové cukry, dortové želé, které uděláme dle návodu a vmícháme do hmoty.

Hotovou roládu zdobíme dle fantazie.

Kakaová roláda s tvarohem

5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 10 g ( 1 lžíce ) kakaa, 1 lžíce oleje
Náplň 
: 200 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 3 vanilkové cukry, 1 lžíce mletého cukru, asi 50 g másla, 250 g tvarohu, 4 plátky želatiny, mandarinkový kompot

ObrazekZ bílků ušleháme ne příliš tuhý sníh. Po částech přidáváme cukr a ušleháme hodně dotuha. Snížíme obrátky šlehače na minimum a jeden po druhém zašleháme žloutky. Potom lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem a olej. Rozetřeme na papír na pečení a rychle upečeme ( 10 minut při 200°C ). Po upečení překlopíme na čistý papír na pečení, spodní papír sloupneme a položíme zpátky a celé to srolujeme i s oběma papíry. Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, natřeme náplní, poklademe okapanými mandarinkami ( nebo jiným ovocem ) a srolujeme. Povrch libovolně ozdobíme nebo jen pocukrujeme.

Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Po vychladnutí do něho zašleháme tvaroh, případně podle chuti dosladíme. Plátky želatiny namočíme na 5 minut do studené vody, vymačkáme, dáme do kastrolku a za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné želatiny postupně po částech vmícháme tvarohovou hmotu a důkladně promíchá