Jdi na obsah Jdi na menu
 


Králičí maso

 

 

 nepojmenovany-1o.jpg

 

 

 

 

 

Králík pečený s uzeným bůčkem

1 celý králík nebo jen stehna, 0,5 kg uzeného bůčku, sůl, cibuli, špetku kmínu, 4-5 stroužků česneku

Králičí maso opláchneme studenou vodou a osušíme.peceny-kralik-s-uzenym-buckem.jpg

Bůček nakrájíme na plátky, které poklademe na dno pekáčku či kastrolu a okmínujeme, na bůček položíme králíka.

Česnek rozdrtíme se solí a pomažeme jím maso.

Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě pod pokličkou.

Při dušení králíka obrátíme a podlijeme vodou, občas přelijeme vypečenou šťávou. Připečenou šťávu po obvodu pekáčku seškrabujeme, aby obarvila šťávu. Kdo chce může šťávu malinko zahustit.

Když je maso skoro hotové, dopečeme bez pokličky.

Králíka rozdělíme na porce, vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.

 Marinovaný králík II

1 králík, tymián, nať mědvědího česneku, 5 stroužků česneku, 2 velké cibule, sůl, pepř, olej, černé pivo, anglická slanina, uzený špek

marinovany-kralik.jpg

Nejdřív si připravíme marinádu ze všech surovin, kromě piva, slaniny a špeku. Očištěné a naporcované kousky králíka osolíme, opepříme a důkladně obalíme v hotové marinádě a dáme přikryté do lednice. Občas obrátíme a necháme v chladnu do druhého dne. Do pekáče dáme na dno na plátky nakrájený špek, položíme maso i s marinádou, na každý kus masa položíme anglickou, podlijeme pivem a dáme přikryté péct. Pečeme pomalu a hodně podléváme, aby maso nebylo suché. Ke konci pekáč odkryjeme a necháme maso zezlátnout.

Podáváme s knedlíkem, bramborovým, chlupatým nebo i bramborem, špenátem, zelím.

 Marinovaný pečený králík

1 králík, 2 dcl vody, 2 dcl oleje, lžička pepře, lžička mleté sladké papriky, 5 stroužků česneku nakrájeného na plátky,

marinovany-peceny-kralik.jpg

2 velké cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce jemného kečupu, sůl, špetka pálivého koření dle vlastního výběru

 

Králíka naporcujeme, vložíme do přiměřeně velkého pekáče a zalijeme marinádou umíchanou z uvedených ingrediencí. Necháme odležet v chladu do druhého dne.
Vložíme do trouby a pečeme bez podlévání doměkka.
Ke konci pečení můžeme přidat trochu másla pro zjemnění omáčky.

Zdroj: mimibazar

  Králík cibulář  

králík, asi 6-7 ks cibule, slaný uzený špek, nebo anglická slanina, sůl, bobkový list, nové koření, pepř celý, voda, asi hrnek a kousek másla

kralik-cibular.jpg

Napřed nakrájet cibuli nahrubo, vložit do pekáče a na to naporcovaného králíka. prošpikovat uzeným špekem komu se nechce špikovat, tak slaninku jen položí na maso, osolit, vložit do pekáče na cibulku, pepř asi 10 kuliček, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy,  navrch kousek másla, hrnek vody a pod pokličkou v troubě dusit, až maso opadává od kosti, chvíli před koncem sundat pokličku a nechat maso zezlátnout, vody aby bylo tak asi 2 cm, aby pečením vznikl takový sosík z cibulky, případně můžeme zahustit tmavou jíškou. 

 

Svíčková z králíka  

zadní noha a hrudí z králíka
150 g špeku
půlka celeru
svickova-z-kralika.jpg


4 mrkve
2 menší cibule
kelímek zakysané smetany
citronová šťáva
1 lžíce cukru krupice
2 bobkové listy
3 lžíce octa
3 lžíce másla
6 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
1 lžíce tymiánu

Maso prošpikujeme slaninou, zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Na másle osmahneme maso, vyndáme,vložíme zeleninu a zbytek špeku, tymián a restujeme. Vložíme maso a podlijeme vodou asi 2 cm nad maso a přidáme ocet. Do vajíčka na čaj dáme bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Pomalu vaříme, až je maso měkké. Maso dáme na talíř, vajíčko s kořením vyndáme a zeleninu rozmixujeme. Přidáme zakysanou smetanu a dochutíme. Když je dostatek zeleniny, zahušťovat moukou se nemusí.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář